Ароматен домашен козунак

01/05/2016
Гергана  Георгиева
отГергана ГеоргиеваМастър Шеф304863802
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции12 парчета
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 612
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • мая - 30 г
  • яйца - 6 бр.
  • олио - 200 г
  • мляко прясно - 250 мл
  • захар - 300 г
  • ванилия - 2 праха
  • сол - 1 к.л.
  • ром - 1 с.л.
  • портокалови корички - 1 с.л. захаросани
  • стафиди - 1 пакетче
  • лимонова кора - кората от половин лимон
  • орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и в средата правим кладенче. Разтваряме маята в 3/4 част топло мляко. Прибавяме 1 лъжичка захар и една лъжичка брашно, да се получи каша. Оставяме на топло да втаса.

Разбиваме яйцата и захарта до побеляване и добавяме останалото топло мляко и ароматите.

Когато маята втаса, я изсипваме в кладенчето на брашното. Прибавяме яйчената смес и солта.

Замесваме тестото, като наливаме по малко от олиото. Когато месим, не трябва да бием силно тестото, а да го разтягаме и да го събираме на топка, след това пак да го разтягаме.

Тестото е готово, когато стане гладко и на мехури и не залепва по стените.

Поръсваме го с брашно, покриваме го с топла кърпа и го оставяме на топло да втаса.

Когато тестото увеличи двойно обема си, значи е готово.

С намазнени ръце късаме от тестото топки, които измесваме на дължина върху намазнена повърхност, разплескваме ги леко на кора, поръсваме със стафиди и портокалови корички, оформяме ги на руло и ги сплитаме на плитка.

Слагаме плитките в намазнена тава и оставяме на топло да втаса повторно. Когато втаса, обемът ще се увеличи двойно.

Намазваме втасалия козунак с разбито яйце.

Поръсваме го със захар и го набоцкваме с орехови ядки.

Печем в умерена фурна.

Изваждаме от тавата преди да са изстинали.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар