Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват по дължина. Лукът и морковът се нарязват на ситно. Доматът се нарязва на кубчета.
В тенджера се слага олио и като се загрее, се слагат лукът и морковът да се запържат. След това се добавят картофите и се налива вода почти да се покрият. Оставят се да се задушат със затворен капак.
В друг съд се сгорещява олио и в него се слага червен пипер. Разбърква се добре, докато се разтвори червеният пипер. След това се изсипва при картофите. По желание може да се поръси още, ако не е достатъчно, или да се добави малко доматено пюре.
Когато са почти готови, се добавят подправките и доматът и ако водата е много, може да се остави да ври с отворен капак.
Когато е готово, се изсипва в тава да се запекат картофите на 180 градуса.
Задушените картофи на фурна са готови.