Начин на приготвяне
Месото се сварява напълно в солена вода, след това се нарязва на парчета и се накъсва.
Картофите се обелват, измиват, слагат се в тенджера и се налива вода, колкото да ги покрива (един пръст над картофите), след като заври, се прибавя сол на вкус.
След като картофите са напълно сварени, се сипват направо в тенджерата двата вида брашно и се оставя да се намокри брашното, след което се разбърква с дървена лъжица, като се загребват картофите от дъното на тенджерата, разбърква се така за секунди и се маха тенджерата от огъня.
След като сме махнали тенджерата от огъня, продължаваме да бъркаме и стриваме с дървената лъжица или с точилка, докато не се получи много гладък качамак.
Докато качамакът е още горещ, в тиган слагаме маслото и олиото и почистен и нарязан на полумесеци лука, след като се позапържи, прибавяме накъсаното месо, малко сол, щипка джоджен и щипка червен пипер, разбъркваме още малко и махаме от котлона.
В подходяща тава сипваме месото (оставяме 1-2 лъжици от получилия се бульон) и разстиламе равномерно в тавата. След като сме разпределили месото, изсипваме отгоре готовия качамак и с помощта на лъжица, която потапяме в останалия бульон, за да не залепнат, разпределяме равномерно в тавата.
Най-отгоре мажем с останалия бульон, оформяме с вилица и поръсваме с червен пипер. Печем пататника в загрята на 200 градуса фурна за 10 мин. Сервираме, докато е топло, с кисело мляко или туршия.
Коментари