Родопски прасник

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9802
Родопски прасник
Снимка: Наталия Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5
"Хм, след като опитате от този родопски прасник никога повече няма да се сетите за разните му там мусаки, овчарски пайове и т.н."

Необходими Продукти

  • телешко месо - 300 г
  • лук - 2 големи глави кромид
  • картофи - 15 бр. средно големи
  • брашно - 2 с.л. пълни бяло
  • царевично брашно - 2 с.л. пълни
  • сол - на вкус
  • олио - 1 с.л.
  • масло - 70 - 80 г
  • червен пипер
  • джоджен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се сварява напълно в солена вода, след това се нарязва на парчета и се накъсва.

Картофите се обелват, измиват, слагат се в тенджера и се налива вода, колкото да ги покрива (един пръст над картофите), след като заври, се прибавя сол на вкус.

След като картофите са напълно сварени, се сипват направо в тенджерата двата вида брашно и се оставя да се намокри брашното, след което се разбърква с дървена лъжица, като се загребват картофите от дъното на тенджерата, разбърква се така за секунди и се маха тенджерата от огъня.

След като сме махнали тенджерата от огъня, продължаваме да бъркаме и стриваме с дървената лъжица или с точилка, докато не се получи много гладък качамак.

Докато качамакът е още горещ, в тиган слагаме маслото и олиото и почистен и нарязан на полумесеци лука, след като се позапържи, прибавяме накъсаното месо, малко сол, щипка джоджен и щипка червен пипер, разбъркваме още малко и махаме от котлона.

В подходяща тава сипваме месото (оставяме 1-2 лъжици от получилия се бульон) и разстиламе равномерно в тавата. След като сме разпределили месото, изсипваме отгоре готовия качамак и с помощта на лъжица, която потапяме в останалия бульон, за да не залепнат, разпределяме равномерно в тавата.

Най-отгоре мажем с останалия бульон, оформяме с вилица и поръсваме с червен пипер. Печем пататника в загрята на 200 градуса фурна за 10 мин. Сервираме, докато е топло, с кисело мляко или туршия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
Страхотно предложение,изглежда много апетитно!
02.05.2016 11:27
1
1
Покажи всички подкоментари