Начин на приготвяне
От пресятото брашно, солта, оцета, олиото и яйцето замесете меко тесто с топла (не студена) вода.
Оставете настрани, за да се поотпусне от месенето за 20 минути. Сварете почистения и много добре измит ориз в подсолена вода, прецедете и след като се поохлади добавете натрошеното сирене и разбитите яйца, разбъркайте.
Разделете тестото на топчета и върху обилно поръсен с брашно плот, разточете на фини кори.
Намажете корите с разтопено масло, поставете част от плънката (разпределена според броя на корите), разпределете я равномерно в средата на квадрат и сгънете кората като плик, две по две срещуположни страни.
Загрейте оребрен тиган, намазан леко с масло, и печете от двете страни (става бързо) до желания от вас цвят. Наредете тикълниците един върху друг, като помежду им мажете с разтопено масло.
Завийте ги със стреч фолио и чиста кърпа да се задушат и омекнат за около 10 минути. Насладете се на вкусните родопски тикълници!
Коментари