Начин на приготвяне
Ако ви е останал козунак от Великденските празници, може да го превърнете в страхотен десерт.
За целта ви трябва кръгла дълбока купа, аз ползвах тази от миксера, може и купа за салата.
Вземете един найлонов плик и го сложете разтворен в купата, така че да покрива дъното и стените ѝ, а краищата му да стърчат навън.
Нарежете козунака на тънки парчета и го наредете по стените на купата, като ги застъпвате леко. На дъното сложете също парче козунак.
В отделна купа сложете сметаната, сладкото и шоколада, нарязан на малки парченца. Разбъркайте до еднородна смес.
Сипете половината от тази смес в купата с козунака, намажете и страничните парчета, в средата сложете пак парчета козунак, сипете пак останалата сметана и завършете с козунак, който трябва да наподобява капак на края на купата.
Съберете стърчащите краища на пликчето и завийте отгоре последния ред. Вземете една чиния и хубаво притиснете отгоре. Оставете така приготвената торта в хладилник за няколко часа да стегне.
Преди поднасяне отворете плика, сложете голяма кръгла чиния и обърнете купата в нея.
Получава се кръгла торта, наподобяваща топка.
Махнете внимателно пликчето и по желание поръсете с пудра захар или шоколад.
Козуначеният сладкиш се приготвя за по-малко от 20 мин.
Козуначената торта за 20 минути е готова.
Коментари