Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична пита с кисело мляко

Празнична пита с кисело мляко

Празнична пита с кисело мляко3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Празничната пита, която си имаме тук изглежда толкова апетитно, че вече подготвяме списъка за пазаруване - да видим какво ще ни трябва за нея"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.2 кг
  • мая - 1 кубче прясна
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • кисело мляко - 300 мл
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • масло - 50 г краве
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се смесва със захарта и 2 с.л. брашно и се залива с топлото мляко, оставя се да шупне за 15 мин.

Яйцата се разбиват с киселото мляко, олиото и оцета. Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата се прави кладенче и се добавя шупналата мая и яйчената смес.

Меси се меко и гладко тесто, маже се с олио и се оставя да втаса за 1 час. Вземете 1/4 от тестото и го оставете настрани, останалото тесто разделете на 3 части.

Всяка разточете на кора, сложете трите кори една върху друга, като помежду им мажете с разтопеното масло. Последната кора не се маже.

Разточете леко и нарежете на еднакви ленти, след това разрежете лентите на две. Вземате едно парче и го усуквате на фитил (усуквате в противоположните краища.)

След като сте усукали, завийте на охлюв, подредете всички охлювчета в дълбока тава. Вземете останалото тесто и го разделете на 4, разточете на малки кори и ги сложете една върху друга, като мажете с масло между тях (последната не се маже).

Разрежете на 8 триъгълника, направете разрез на всеки триъгълник, вземете върха и го промушете през разреза. Получените форми подредете в средата на тавата като цвете.

Оставете да втаса още 10 мин., намажете с разбития с олио жълтък и печете за 50 мин. първо на 200 градуса, след това на 180 градуса. Готовата пита намажете с масло и завийте с чиста кърпа .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: