Начин на приготвяне
Маята се смесва със захарта и 2 с.л. брашно и се залива с топлото мляко, оставя се да шупне за 15 мин.
Яйцата се разбиват с киселото мляко, олиото и оцета. Брашното се пресява и се смесва със солта. В средата се прави кладенче и се добавя шупналата мая и яйчената смес.
Меси се меко и гладко тесто, маже се с олио и се оставя да втаса за 1 час. Вземете 1/4 от тестото и го оставете настрани, останалото тесто разделете на 3 части.
Всяка разточете на кора, сложете трите кори една върху друга, като помежду им мажете с разтопеното масло. Последната кора не се маже.
Разточете леко и нарежете на еднакви ленти, след това разрежете лентите на две. Вземате едно парче и го усуквате на фитил (усуквате в противоположните краища.)
След като сте усукали, завийте на охлюв, подредете всички охлювчета в дълбока тава. Вземете останалото тесто и го разделете на 4, разточете на малки кори и ги сложете една върху друга, като мажете с масло между тях (последната не се маже).
Разрежете на 8 триъгълника, направете разрез на всеки триъгълник, вземете върха и го промушете през разреза. Получените форми подредете в средата на тавата като цвете.
Оставете да втаса още 10 мин., намажете с разбития с олио жълтък и печете за 50 мин. първо на 200 градуса, след това на 180 градуса. Готовата пита намажете с масло и завийте с чиста кърпа .