Начин на приготвяне
В купа пресяваме солта и брашното.
Маята и захарта разтваряме в 1/2 от количеството прясно мляко, като покриваме с кърпа и оставяме на топло.
В друга купа счукваме яйцата, разбиваме ги и добавяме киселото мляко и растителната мазнина.
В купата, където се намира брашното и солта, си правим кладенче и изсипваме маята, млечно-яйчната смес и останалото прясно мляко.
Започваме да си месим тесто, което го вадим от съда и продължаваме да месим на набрашнен плот.
Месим до тогава, докато самото тесто престане да лепне.
Когато е готово, започваме да удряме тестото 100 пъти в плота, и след това оформяме на топка.
Покриваме с кърпа и оставяме на топло за около 20 минути.
Изваждаме и повтаряме удрянето отново, след което разделяме на три равни топки.
Разточваме всяка на кора с диаметър 30-35 см.
Мажем с мазнина и поставяме другата отгоре, така и с третата.
Режем на 16 парчета, като навиваме на кифлички.
Намазваме си тавичка с мазнина и подреждаме кифличките в нея.
Оставяме да втаса за около 30 минути, а през това време си включваме фурната да се загрява на 190 градуса.
Намазваме я с разбития жълтък задно с прясното мляко и мазнината.
Поставяме във фурната и печем за около 30-40 минути.
Вадим питката, мажем с бучката масло, покриваме с кърпа и оставяме да престои така 10-15 минути.