Начин на приготвяне
За замесването на козунаците винаги използвам хлебопекарната. И за тази рецепта е така. Ако нямате хлебопекарна, измесете тестото на ръка.
За целта пресейте брашното. Затоплете прясното мляко, но да не е горещо. Поставете в него 1 с.л. захар, 2 с.л. брашно и маята. Оставете за 10 мин. да се активира.
Разбийте яйцето със захарта. Стопете маслото и смесете с олиото.
В контейнера на машината за хляб вложете продуктите в следния ред:
- активираната мая;
- яйцата със захарта;
- половината брашно;
- щипка сол;
- останалата част от брашното.
Изберете програма, която само да измеси тестото /в моя случай това е програма Тесто за паста. Тя е с продължителност 15 мин./
Замесва тестото. Трябва да се оформи добра топка тесто. Ако има нужда, коригирайте с брашно или течност.
Когато цикълът приключи, стартирайте още веднъж, като добавяте на тънка струйка мазнината, до поемането на цялото количество и ароматите /ванилията и портокаловата кора/.
След края на този цикъл включваме машината на програма тесто. Тя е с продължителност 1 час и омесва тестото по-продължително и втасва.
За да оформите козунака, работете върху намазнена повърхност с намаслени длани.
Втасалото тесто разделете на три части. Едната разтеглете на кръг с диаметър 26-28 см. Сложете го в подходяща тава, върху хартия за печене.
От другите две части изработете дълги фитили, които сплетете на спирала. Оформете ги като борд по края на кръга. Оставете тестото да почине двадесетина минути.
Пригответе плънката, като смесите добре всички продукти за нея. Разпределете я в средата на вече втасалия козунак.
Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете в нея козунака до готовност. Оставете за петнадесет минути да се изстине.
Вложете меда в прясното мляко и покрийте печивото. Охладете напълно.
Интересна и вкусна идея за козунак. Опитайте!
Коментари