Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Пиперката и морковът се измиват и се нарязват на ситно заедно с лука. Гъбите се почистват и нарязват на ситно.
Загрява се олио и се запържва лукът. След това се добавят пиперката и морковът, също да се запържат, а след тях и гъбите. Когато гъбите поомекнат, се добавят картофите и царевицата.
Захлупват се с капака и се оставят за 1-2 минути да се задушат, след което се добавя вода, около 4 ч.ч. или да се покрият зеленчуците.
Докато се варят се приготвя каймата. Загрява се вода 2 ч.ч., в отношение 1:2 или според указанията на опаковката. Когато заври водата, се маха от огъня и се слага каймата.
Когато набъбне достатъчно, ако все още има вода, се изсипва, за да остане само каймата. Прибавят се сол, черен пипер, шарена сол и кимион.
Когато зеленчуците заврат, се добавя каймата, доматено пюре, сол, черен пипер, червен пипер и чубрица. Всичко се разбърква добре, оставя се да поври още 1-2 минути и след това се изсипва в тава. Слага се да се пече на 180-200 градуса.
Когато повечето вода се е изпарила, се прави заливката. Сгорещява се олио и в него се слагат около 6-7 с.л. брашно. Когато се разтвори добре, се добавя млякото постепенно при непрекъснато бъркане.
Разбърква се, докато се сгъсти достатъчно. След това мусаката се изважда от фурната и се изсипва заливката отгоре й. Връща се във фурната и се пече до златисто.