Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Вита пита със сирене

Вита пита със сирене

редакция:
Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k8k32
Вита пита със сирене1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1 бр.
"Майсторлък е да се умеси пита, но двойно по-голям майсторлък е да се разточи, завие и изпече, така че да вземе акъл на гостите."

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • сирене - 1 кг краве
  • яйца - 2 - 3 броя
  • масло - 125 г разтопено, може и мас или олио
  • оцет - 1 с.л.
  • сода - 1 и 1/2 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в голяма тава и направете кладенче по средата. Сложете в него оцета, содата, олиото, солта и 2 яйца. Започнете да бъркате, като постепенно прибавете около 400 мл вода. Замесете тесто и го оставете да втаса.

Разделете тестото на 4 топки. Всяка топка разточете с големината на тавата, в която ще печете питата. Поливайте корите с малко разтопено масло, натрошете отгоре част от сиренето и ги завивайте и усуквайте на охлюв. Усуканите парчета се подреждат в намазнена тава и се оставя отново да втаса на топло.

Витата пита се маже с разбит жълтък и се пече в силно загрята фурна за около 30-35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
510
42
31
20
10

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Във всяка рецепта за пита трябва да има поне щипка захар ако не лъжичка.
13.10.2016 12:13
мона
мона
1 кг. сирене? това да не е качамак за цяла рота?
02.10.2013 15:34
Недеж
Недеж
Струва ми се ,че рецептата е грешна.Не сте написали за това че се слага мая .
09.06.2013 23:26
3
1
Юлиана
Юлиана
Определено хората не могат да четат.Има и сода,а маслото се разпределя в корите.Питката е страхотна!
13.05.2013 21:48
Елдана
Елдана
Нещо не ми се връзва. Няма мая, няма сода. За какво втасване става дума ? Не пита, ами "клисавица" ще стане.
26.10.2011 17:10
1
1
NELI
NELI
Къде остава маслото ?
08.10.2011 12:08