Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Вита пита за Трифон Зарезан

Вита пита за Трифон Зарезан

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Вита пита за Трифон Зарезан
Снимка: Мария Симова
1 / 6
14/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Може и да не знаем как се зарязват лозя, но със сигурност знаем как се прави разкошна Вита пита за Трифон Зарезан"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч. (200 мл)
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • прясна мая - 20 г
  • брашно - около 600 г
  • сирене - 250 г
  • мазнина - 1 ч.ч. смес от масло и олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркате.

В друга купа поставете разбитите 1 яйце и белтъка на другото, захарта, топлите мляко и вода и натрошете маята, разбъркайте, докато се разтвори маята.

На етапи към сместа добавяйте брашно и замесете меко тесто. Разделете тестото на 5 еднакви по големина топки и завийте с чиста кърпа за 20 минути.

Всяка топка разточвате на кора с диаметър колкото диаметъра на тавата.

Подреждате корите една върху друга, като помежду им мажете обилно с мазнина и поръсвате с натрошено сирене.

Навийте наслоените кори на едно руло. Усуквайте и издърпвайте рулото, доколкото е възможно и достатъчно дълго.

Намаслете тавата и навийте рулото на охлюв и оставете на топло да втаса за 1 час.

Намажете питата с жълтъка разбит с 1-2 с.л. прясно мляко и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до красив загар за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: