Начин на приготвяне
Който е опитвал да приготвя дунавска скумрия знае колко много и колко ситни кости има тя. Опитвала съм и препържена и всякакви варианти, и този определено е най-ефикасен.
Първо относно чистенето - свекър ми прави дупка в началото и края на корема или под главата и преди опашката, и изтегля червото цяло. Така вътре остават дробовете (досега не бях яла, защото винаги сме кормили рибата, а се оказаха на вкус като мозък) и хайвер, ако има.
След като сме я изчистили правим прорези от гръбначната кост надолу към корема, колкото се може по-гъсто- през няколко мм. Осоляваме със сол и черен пипер и печем на скара.
Когато станат готови късаме отзад края на опашката, за да прекъснем и костта, хващаме главата и я изтегляме съвсем бавно, а тя излиза с цялата гръбначна кост и по-голяма част от дребните кости.
Ако не сте разбрали точно ще кача снимки на главата с костта и рибата празна отвътре, след като е махната тази част. Разбира се отново се намира по някоя костица тук-там, но определено се яде много по-лесно и бързо.
Коментари