Родопски колаци

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Родопски колаци
Снимка: Анонимен
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10-12 бр.
"Като всяка рецепта от Родопския край и тези колаци са уникално вкусни. Стават страхотни и мислим, че и на вас ще ви харесат"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 броя
  • кисело мляко - 1 кофичка високопроцентно
  • брашно - около 500 г
  • сода - 1 к.л. пълна бикарбонат
  • сол - 1 ч.л.равна
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете содата в киселото мляко. Добавете солта, захарта, разбъркайте постепенно с брашното и накрая чукнете яйцата. Трябва да се получи по-гъсто кексово тесто, като при нужда се добавя още малко брашно.

Оставете да престои за 10 минути. Загрейте сач или тефлонов тиган, капнете няколко капки мазнина и изсипете непълен черпак от сместа. Не я разстилайте като палачинка, а само я изравнете леко отгоре.

Готовите колаци се обръщат да се изпекат и от другата страна. Още топли се мажат с масло и се поднасят с мед, сладко или гарнитура по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
516
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесни!
23.03.2023 09:08
Анонимен
Анонимен
Това тиганички ли са?
22.12.2022 11:03
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Страхотни колаци!
16.06.2022 14:35
1
Потребител#171523
Потребител#171523
Станаха страхотни колаци!
08.06.2016 21:59
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
Сега, както съм гладна, няма да ми се опрат.
07.06.2016 12:24
Катя
Катя
Супер са!!! Толкова хубави станаха, че и само с масълце да ги ядеш са много вкусни!
28.09.2013 11:28
4
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Направих ги, но 4.5% е много гъсто- може би 3.6 ще е по-добре. Стана много гъста сместа, а не сложих и цялото брашно. Пекох ги на грил тиган без никаква мазнина. Станаха сносни.
31.07.2013 17:29
1
3
Тоева
Тоева
Рецептата е чудесна!Стана перфектна закуска!Пробвайте я.......
31.07.2013 14:33
1
Шона
Шона
Като родопчанка мога да кажа, че навремето тези колаци се правеха винаги със стария айрян от предния ден, но тъй като живеем в забързано време всеки може да ги яде и за десерт и за основно като се сложат различни видове кашкавали и сирена. Аз ги правя на плоча за пържоли в Испания са малко по дебели от нашите и стават чудесни. Но най-хубави стават там горе в Родопите на "тикла" и с натурални еко продукти. За десерт - сладко от боровинки. За основно овче сирене.
25.07.2013 18:55
9
2
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Колко процента да е кис. мляко- 3.6 или 4.5%? Мога ли да ги направя на грил-тигана без мазнина?
25.07.2013 17:42
Диди
Диди
Току що ги направих..върха са и без мазнина...страхотни са и многооо вкусни...
24.07.2013 15:45
1
1
elena
elena
Израснала съм с тези колаци,бях много злоядо дете и баба ми ги правеше винаги,когато откажех друга храна.Тя ги правеше върху самият котлон на старите печки "Мечта",без тигани и сачове.
24.07.2013 11:26
3
деси
деси
станаха страхотни,бих ги правила всеки ден но като знам че са много калорични ще ги правя само в неделя :)
18.03.2013 10:48
3
2
Silviya
Silviya
Много са вкусни!МОдификацията ми е като прибавям малко газирана вода.Стават много меки!:)Много хубава рецепта,лесна и вкусна!!!!С продукти,които гледам винаги да подържам в хладилника ни:).
15.09.2012 20:43
1
1
Меричка
Меричка
Ако имате възможност да ползвате домашно мляко, става още по-вкусно, към 400 гр. за порция!
26.10.2011 16:44
1