Начин на приготвяне
Маята се разбърква в топлото прясно мляко или вода, със захарта и се оставя да бухне за 10 минути. Брашното се пресява в тава, сипваме в средата шупналата мая, олиото, солта, белтъка от яйцето и замесваме меко тесто, да не лепне.
Оставя се на топло да втаса 40 минути. Готовото тесто се разделя на 10 топчета, всяко се разделя на две по-малки и се оформят дълги фитили 40-45 см. Два по два фитилите се усукват, краищата се свързват като геврек и се нареждат в тава върху хартия за печене.
След 20 минути се намазват с разбит жълтък с малко олио и поръсваме сусам или мак. Маже да се оформят като осмици, кукли или други фигури. Печем в загрята фурна 180 градуса за 15-20 минути, не ги препичайте, за да останат меки. Тези сусамени гевреци по нашия край се наричат и колаци.