Колаци със сусам

Колаци със сусам
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Почетете традицията, като дарите коледарите с меки и ароматни коледни колачета И да не забравите да ги опитате"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл или вода
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 20 г
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 500 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в топлото прясно мляко или вода, със захарта и се оставя да бухне за 10 минути. Брашното се пресява в тава, сипваме в средата шупналата мая, олиото, солта, белтъка от яйцето и замесваме меко тесто, да не лепне.

Оставя се на топло да втаса 40 минути. Готовото тесто се разделя на 10 топчета, всяко се разделя на две по-малки и се оформят дълги фитили 40-45 см. Два по два фитилите се усукват, краищата се свързват като геврек и се нареждат в тава върху хартия за печене.

След 20 минути се намазват с разбит жълтък с малко олио и поръсваме сусам или мак. Маже да се оформят като осмици, кукли или други фигури. Печем в загрята фурна 180 градуса за 15-20 минути, не ги препичайте, за да останат меки. Тези сусамени гевреци по нашия край се наричат и колаци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: