Начин на приготвяне
В хладка вода разтваряме маята, прибавяме яйцата (отделяме един жълтък за намазване), прибавяме и захарта, маслото и солта и хубаво разбъркваме, след това постепенно прибавяме брашното да се получи много меко тесто. Оставяме тестото да втасва за около 30-40 мин.
След което го разделяме на две равни части и всяка една от тях разточваме на не много тънка кора. Разточените вече кори разрязваме с нож, така че да се получат четири триъгълника. В по-широкия край на триъгълниците слагаме от сладкото, завиваме краищата навътре и навиваме кифличката (като руло), нареждаме в намазана с олио тавичка.
Така приготвяме всички кифлички, след което ги мажем с разбит жълтък и оставяме за 10-15 мин. да втасат отново. След като са втасали, печем в загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. или до готовност. В чашка смесваме лъжица захар и лъжица вода, хубаво разбъркваме да се разтвори напълно захарта и щом кифличките са изпечени и ги извадим от фурната с четка, мажем със сместа (вода-захар).
Оставяме да поизстинат и поръсваме с пудра захар.
Коментари