Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнени хлебчета»Питки с кайма и мак

Питки с кайма и мак

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Питки с кайма и мак2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • брашно - 2.5 ч.ч.
  • мая - 1 бр. суха
  • зехтин - ½ ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • масло - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • вода - за месене
  • сол - 1 щипка
  • мак - за поръсване
  • жълтъци - за намазване
  • За плънка
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • кайма - 200 г
  • лук - 1 глава
  • олио - 2 с.л.
  • магданоз - 3 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресяваме брашното и в средата му прибавяме маята, зехтина, размекнатото масло, яйцето, млякото и солта. Започваме да замесваме меко тесто, като добавяме и вода. Покриваме тестото и го оставяме да втаса за половин час.

От тестото късаме топки с големината на яйце и ги разтегляме на ръка, в средата им слагаме от плънката и притискаме в единия край питката.

Нареждаме питките в тава с хартия за печене и оставяме да втасат отново, мажем ги с разбит жълтък и ги поръсваме с мак. Печем питките в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.

За плънката:

В сгорещеното олио запържваме ситно нарязания лук, прибавяме каймата и я пържим докато стане на трохи, овкусяваме със сол и черен пипер и ръсим със ситно нарязан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: