Начин на приготвяне
Пресявам брашното. Хубаво е брашното да е в дълбок голям съд. Правим си кладенче. В кладенчето слагаме щипка сол и 3 с.л. олио. Във водата /трябва да е леко топла/ слагам кубчето мая и щипка захар и 2 с.л. брашно.
Размиваме маята. Оставяме я да шупне добре. Хубаво е за тези питки да се ползва кубче мая. След като шупне маята, слагаме течността с маята в кладенчето. Замесваме тестото.
Тестото става пухкаво и меко. Махаме го от съда и го доомесваме върху плота за месене. Покриваме го и оставяме да втаса.
Втасалото тесто го делим на топки. Всяка топка я разточваме на малки кръгове върху набрашнен плот.
Почистваме лука, измиваме го. Нарязваме главите сух лук на много ситно.
Слагаме телешката кайма в купа. Намачкваме каймата с ръце. Смесваме телешката кайма с нарязания на ситно лук. Овкусяваме с чубрицата на вкус. Объркваме добре.
В разточените кръгове слагаме от сместа с помощта на лъжица. Затваряме кръговете, като прегъваме. Краищата притискаме с пръсти.
Получават се полукръгове. И така с всички питки.
Загряваме олиото в тиган. Пържим питките от двете страни. В Добруджа това са вид питки, които са правят с кайма /не трябва да е свинска/ и лук, не се запържва преди това сместа.
Казват им татарски. След като ги опържим, сервираме с кисело мляко.
Стават меки и вкусни.
Да ви е сладко!