Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Пирожки»Татарски питки с телешка кайма

Татарски питки с телешка кайма

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Татарски питки с телешка кайма
Снимка: Марияна
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Закуската е най-важното ястие за деня, а когато за закуска има татарски питки с телешка кайма - и най-вкусното!"

Необходими Продукти

  • мая - 1 кубче
  • олио - 3 с.л
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • вода - 300 мл
  • брашно - 600 мл
  • олио - за пържене
  • кайма - 300 г телешка
  • лук - 2 глави
  • чубрица - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявам брашното. Хубаво е брашното да е в дълбок голям съд. Правим си кладенче. В кладенчето слагаме щипка сол и 3 с.л. олио. Във водата /трябва да е леко топла/ слагам кубчето мая и щипка захар и 2 с.л. брашно.

Размиваме маята. Оставяме я да шупне добре. Хубаво е за тези питки да се ползва кубче мая. След като шупне маята, слагаме течността с маята в кладенчето. Замесваме тестото.

Тестото става пухкаво и меко. Махаме го от съда и го доомесваме върху плота за месене. Покриваме го и оставяме да втаса.

Втасалото тесто го делим на топки. Всяка топка я разточваме на малки кръгове върху набрашнен плот.

Почистваме лука, измиваме го. Нарязваме главите сух лук на много ситно.

Слагаме телешката кайма в купа. Намачкваме каймата с ръце. Смесваме телешката кайма с нарязания на ситно лук. Овкусяваме с чубрицата на вкус. Объркваме добре.

В разточените кръгове слагаме от сместа с помощта на лъжица. Затваряме кръговете, като прегъваме. Краищата притискаме с пръсти.

Получават се полукръгове. И така с всички питки.

Загряваме олиото в тиган. Пържим питките от двете страни. В Добруджа това са вид питки, които са правят с кайма /не трябва да е свинска/ и лук, не се запържва преди това сместа.

Казват им татарски. След като ги опържим, сервираме с кисело мляко.

Стават меки и вкусни.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: