Начин на приготвяне
В дълбока тенджера се изсипва прясното мляко и кленовият сироп. Оставят се да се сгорещят на умерен огън и в момента, в който започнат да се образуват мехурчета по края на млякото, веднага се сваля от огъня.
Междувременно в купа се разбиват с миксер жълтъците и захарта до побеляване. Към тях на много тънка струйка започва да се прибавя горещото мляко при непрекъснато разбиране с телена бъркалка за да не се сварят яйцата и сместа да се пресече. Разбиване продължава, докато сместа се темперира.
Купата се поставя на водна баня и при непрекъснато разбъркване се вари до сгъстяване на жълтъците, около 77 градуса. Дали е готов този крем, ако няма термометър за готвене, се проверява, като се разбърка с дървена лъжица и по нея трябва да остане следа при прокарване на пръсти.
Веднага се сваля от огъня и се добавя сметаната и ванилията. Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник най-малко за 8 часа, а най-добре за 24 часа. Когато е добре охладена сместа, се поставя в контейнер или йена форма и се поставя във фризер за няколко часа за да може леко да стегне.
Когато вече кремът е тежък, се разбърква с лъжица и се посипва с ядките. Разбърква се отново и сладоледът се оставя да се охлади напълно.
Мейпъл ореховият сладолед е готов.
Източник: joyofbaking
Забележка: Прекрасен сладолед с неповторим вкус и аромат на кленов сироп. Може и да се работи с машина за сладолед, но аз нямам и затова често го разбърквах, когато го сложих във фризера, но според мен не е необходимо.
Рецептата е крайно елементарна за работа, но си изисква време, докато се сварят добре жълтъците, защото по този начин се избягва заразяването със салмонела, но аз купувам такива само от големите вериги и смятам, че проблем няма да има.
Прокарването на пръст по страна на лъжицата и оставянето на следа се нарича палто на лъжицата и означава, че кремът е готов.
Ползвах френско прясно мляко с висок процент.
Чист кленов сироп се продава във всяка голяма верига магазини. Наименованието му е Мейпъл сироп.
Орехите Пекан са вид американски по плоски орехи с различен и изключително приятен вкус и не са толкова маслени, както другите, но съвсем спокойно може да се ползват и обикновени орехи. Продават се в магазините за ядки.
Приготвих този сладолед за първи път и затова спазих рецептата. Ще пусна снимка на орехите Пекан само за информация.
Този сладолед, тъй като няма никакви цветни стабилизиращи добавки, за разлика от купешките, бързо се разтопява в чашата. Приятният бежов цвят на сладоледа идва от кленовия сироп.
Силно препоръчвам, защото има неповторим вкус.