Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Мейпъл орехов сладолед

Мейпъл орехов сладолед

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Мейпъл орехов сладолед
Снимка: marcheva14
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Прекрасен сладолед с неповторим вкус и аромат на кленов сироп"

Необходими Продукти

  • кленов сироп - 180 мл чист (Maple sirop)
  • прясно мляко - 480 мл пълномаслено висок процент
  • сол - 1/8 ч.л
  • жълтъци - 5 бр. 80 г L
  • захар - 50 г кристал
  • сметана - 120 мл (35 - 40%) на стайна температура
  • ванилия - 1 ч.л екстракт
  • американски орехи - 100 г Пекан (леко запечени и накълцани на едро)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера се изсипва прясното мляко и кленовият сироп. Оставят се да се сгорещят на умерен огън и в момента, в който започнат да се образуват мехурчета по края на млякото, веднага се сваля от огъня.

Междувременно в купа се разбиват с миксер жълтъците и захарта до побеляване. Към тях на много тънка струйка започва да се прибавя горещото мляко при непрекъснато разбиране с телена бъркалка за да не се сварят яйцата и сместа да се пресече. Разбиване продължава, докато сместа се темперира.

Купата се поставя на водна баня и при непрекъснато разбъркване се вари до сгъстяване на жълтъците, около 77 градуса. Дали е готов този крем, ако няма термометър за готвене, се проверява, като се разбърка с дървена лъжица и по нея трябва да остане следа при прокарване на пръсти.

Веднага се сваля от огъня и се добавя сметаната и ванилията. Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник най-малко за 8 часа, а най-добре за 24 часа. Когато е добре охладена сместа, се поставя в контейнер или йена форма и се поставя във фризер за няколко часа за да може леко да стегне.

Когато вече кремът е тежък, се разбърква с лъжица и се посипва с ядките. Разбърква се отново и сладоледът се оставя да се охлади напълно.

Мейпъл ореховият сладолед е готов.

Източник: joyofbaking

Забележка: Прекрасен сладолед с неповторим вкус и аромат на кленов сироп. Може и да се работи с машина за сладолед, но аз нямам и затова често го разбърквах, когато го сложих във фризера, но според мен не е необходимо.

Рецептата е крайно елементарна за работа, но си изисква време, докато се сварят добре жълтъците, защото по този начин се избягва заразяването със салмонела, но аз купувам такива само от големите вериги и смятам, че проблем няма да има.

Прокарването на пръст по страна на лъжицата и оставянето на следа се нарича палто на лъжицата и означава, че кремът е готов.

Ползвах френско прясно мляко с висок процент.

Чист кленов сироп се продава във всяка голяма верига магазини. Наименованието му е Мейпъл сироп.

Орехите Пекан са вид американски по плоски орехи с различен и изключително приятен вкус и не са толкова маслени, както другите, но съвсем спокойно може да се ползват и обикновени орехи. Продават се в магазините за ядки.

Приготвих този сладолед за първи път и затова спазих рецептата. Ще пусна снимка на орехите Пекан само за информация.

Този сладолед, тъй като няма никакви цветни стабилизиращи добавки, за разлика от купешките, бързо се разтопява в чашата. Приятният бежов цвят на сладоледа идва от кленовия сироп.

Силно препоръчвам, защото има неповторим вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: