Начин на приготвяне
Едно пакетче суха мая разтварям в 1 ч.ч. топла вода, добавям 1 к.л. захар и няколко с.л. брашно. Разбърквам и оставям да шупне.
В дълбок съд изсипвам около 700 г брашно, правя кладенче, в което слагам сол на вкус, яйцето, 2 с.л. кисело мляко и щипка сода върху млякото.
Когато маята шупне, добавяме към останалите продукти и замесвам меко, нелепнещо тесто. Може да се наложи при месенето да се добавя още брашно.
Оставяте да втаса, разделяте на 2 части. Тези кифлички са от едната половина.
Разточва се кръг с дебелина около 7-8 мм., нарязах домати на половин шайби, настъргах ементал, българско саламурено сирене, маслинки, чубрица и нарязах парчета като за торта.
Ако искате по-големи кифлички, не е нужно да разделяте тестото на 2, а да направите по-голям диаметър кръг.
Навих кифличките, оставих да починат още десетина минути, намазах с яйце и поръсих с микс от семена и ги мушнах във фурната на 180 градуса, докато се зачервиха.
Плънката можете да променяте според вкуса си. Приятен апетит!
Коментари