Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Макови кексчета с пълнеж от крема сирене

Макови кексчета с пълнеж от крема сирене

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Макови кексчета с пълнеж от крема сирене
Снимка: marcheva14
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
23
"Мекички макови кексчета с нежен пълнеж от крема сирене - топят се в устата, едно никога не е достатъчно"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • пудра захар - 125 г
  • прясно мляко - 120 мл със стайна температура
  • маково семе - 180 г
  • брашно - 220 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • масло - 125 г разтопено
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • сол - щипка
  • ПЪЛНЕЖ
  • крема сирене - 250 г Филаделфия
  • сметана - 1 ч.ч. висок процент (35 - 40%)
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • портокалова кора - 1 с.л.
  • сладко - тъмно по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се с ръчен миксер. Пригответе си тавичка с гнезда за кексчета. Не се намазнява. Книжните капсули за кексчета също не се намазняват.

Рецептата се започва с пълнежа и разбиване на сиренето и сметаната до гъста и пухкава смес до момента, в който започват да остават видими следи по страните на купата.

Прибавя се ванилията, настърганата кора от портокал. Оставя се настрани.

Започва се обработването на тестото, като се разбиват с миксер яйцата и захарта до побеляване.

Внимателно се добавя прясното мляко на слаба степен на миксера, маковото семе, щипка сол, и ванилията и лимоновата кора.

Прибавя се пресятото брашно размесено с бакпулвера. Разбърква се с шпатула, като се минава и по дъното на купата.

Накрая се прибавя на три пъти и разтопеното масло, като след всяко добавяне на маслото се разбива добре до пълното му усвояване. Работи се с миксер на слаба степен.

Пълнежът се поставя в шприц с дълъг накрайник. В гнездата на тавичката се поставя книжна капсула и във всяка с лъжица за сладолед се поставя тесто - около 2/3 в капсулата.

С шприц с дълъг накрайник се шприцова пълнеж, като се забива до основата на тестото и се шприцова докато изпълни добре тестото.

Пече се на 170 градуса за около 25 минути или до суха клечка. Оставят се в тавата за около 10 минути и се изваждат за пълното им охлаждане.

С чаена лъжичка отгоре в дупката, която се е получила по време на печенето се поставя тъмно сладко.

Маковите кексчета с пълнеж от крема сирене са готови.

Източник: Вкусно с Йоли.

Забележка: Сиренето Филаделфия може да се замени с обикновено крема сирене. За сладко съм ползвала домашно малиново с приятен кисело-сладък вкус, което прекрасно се съчетава с вкуса на леко соленото сирене.

Маковото семе придава на тези кексчета много приятен вкус и аромат. Ползвала съм хартиени капсули на Wilton. Изключително лесна и бърза за приготвяне рецепта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: