Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Диетични макови хлебчета с пълнеж

Диетични макови хлебчета с пълнеж

Диетични макови хлебчета с пълнеж
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 8
25/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
7
"Хапвайте без притеснения за фигурата си, защото тези макови хлебчета с пълнеж са не само вкусни, но и диетични"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл
  • олио - 3 с.л.
  • мая - 20 г
  • захар - 1 кубче кафява захар
  • сол - 1 равна ч.л.
  • брашно - 500 г
  • плънка
  • извара - 4 с.л.
  • магданоз - 1 китка
  • хималайска сол
  • черен пипер - зърна
  • маково семе - за поръсване
  • белтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разбъркват в хладка вода с малко брашно и оставяме да шупне. С останалите продукти се замесва средно меко тесто, като част от магданоза се нарязва и прибавя в тестото. Втасва на топло 40 минути и откъсваме 4 топчета като ябълки за продълговато хлебче.

В купа смесваме извара, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Всяко топче с пръсти се оформя на квадрат. Поставя се по 1 с. л. плънка и навиваме на руло, като краищата се подгъват отдолу.

Така се оформят 4 хлебчета, нареждат се в тава и отгоре се правят по три разреза с нож. Останалото тесто оформих на макови хлебчета пиленца. Тестото се разделя на три топки, а всяка се разделя на две части общо 6 малки топчета.

Всяко се оформя на фитил с дължина 19-20 см и се поставят един върху друг с отвор в средата (виж снимката ). Всяко крайче отпред се промушва отдолу нагоре през отвора и се оформят двете глави на пиленцата.

С вилица се притиска задната част, да се оформи опашка, а зърна черен пипер за очи. Нареждат се в тава, намазваме с разбит белтък и поръсваме всички хлебчета с маково семе.

Печем в загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути. Изваждаме и сервираме топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: