Начин на приготвяне
Работи се с ръчен миксер. Пригответе си тавичка с гнезда за кексчета. Не се намазнява. Книжните капсули за кексчета също не се намазняват.
Рецептата се започва с пълнежа и разбиване на сиренето и сметаната до гъста и пухкава смес до момента, в който започват да остават видими следи по страните на купата.
Прибавя се ванилията, настърганата кора от портокал. Оставя се настрани.
Започва се обработването на тестото, като се разбиват с миксер яйцата и захарта до побеляване.
Внимателно се добавя прясното мляко на слаба степен на миксера, маковото семе, щипка сол, и ванилията и лимоновата кора.
Прибавя се пресятото брашно размесено с бакпулвера. Разбърква се с шпатула, като се минава и по дъното на купата.
Накрая се прибавя на три пъти и разтопеното масло, като след всяко добавяне на маслото се разбива добре до пълното му усвояване. Работи се с миксер на слаба степен.
Пълнежът се поставя в шприц с дълъг накрайник. В гнездата на тавичката се поставя книжна капсула и във всяка с лъжица за сладолед се поставя тесто - около 2/3 в капсулата.
С шприц с дълъг накрайник се шприцова пълнеж, като се забива до основата на тестото и се шприцова докато изпълни добре тестото.
Пече се на 170 градуса за около 25 минути или до суха клечка. Оставят се в тавата за около 10 минути и се изваждат за пълното им охлаждане.
С чаена лъжичка отгоре в дупката, която се е получила по време на печенето се поставя тъмно сладко.
Маковите кексчета с пълнеж от крема сирене са готови.
Източник: Вкусно с Йоли.
Забележка: Сиренето Филаделфия може да се замени с обикновено крема сирене. За сладко съм ползвала домашно малиново с приятен кисело-сладък вкус, което прекрасно се съчетава с вкуса на леко соленото сирене.
Маковото семе придава на тези кексчета много приятен вкус и аромат. Ползвала съм хартиени капсули на Wilton. Изключително лесна и бърза за приготвяне рецепта.