Начин на приготвяне
Обикновено патешките бутчета конфи се продават във формат консерва или вакуумирани.
Те задължително са обгърнати със слой патешка мас, която да ги консервира. Тази мас ние ще използваме за нашите картофки, тъй като всички знаем колко по-вкусни стават те, приготвени в такава мазнина.
Сложете двете бутчета с мастта на много тих огън, докато мазнинката се втечни.
Обелете и нарежете картофите на шайби. Подредете ги в намазнена със струйка разтопена мас тавичка и поръсете със сол, розмарин и още мазнина.
Печете картофките около 15 минути на 200 градуса. Времетраенето зависи от дебелината на шайбите, като не трябва да чакате да станат златисти все още, а просто видимо да са почти готови.
Избутайте леко картофките към стените на тавата, за да освободите място за бутчетата. Сложете ги в центъра и полейте с още малко мас.
Печете до приятен загар на кожичката на бутчето и на картофите.
Докато те се готвят, разтопете на тигана маслото и сложете крушите - почистени и нарязани на полумесеци и поляти със сока от лимон. Ако са добре узрели, ще пуснат и допълнително сокче. Тогава сипете захарта и щипка сол и оставете да се карамелизират.
В две чинии за сервиране сложете печеното патешко бутче, гарнирано с крушите и картофките. Със остатъчното сладко и много леко кисело сосче полейте патешкото месо.
Сервирайте патешкото конфи с изкусително ястие задължително топло.
Добър апетит!