Начин на приготвяне
Слагате маята, захарта и няколко лъжици брашно в топлата вода и изчаквате десетина минути да шупне. Изсипвате 2 чаши брашно и правите кладенче, в което изсипвате солта, олиото, шупналата мая и бирата.
Започвате да бъркате с вилица и постепенно досипвайте брашно, докато стане трудно да бъркате. Тогава вече започнете да месите. Ще получите страхотно, меко и ароматно тесто. Трябва да бъде меко като меката част на ухото ви.
След като го омесите добре, го оставяте в подходящ съд и го завивате, за да не изсъхне и да се получи коричка. Когато удвои обема си, слагате хартия за печене на тавичката, оформяте си питките и ги нареждате. Може и хлебче да направите, импровизирайте както желаете.
Това е тесто и може да развихрите въображението си. Оставяте питките да починат още 15 минути, включвате през това време фурната на 150 градуса да загрее, резвате на кръстче всяка питка с остър нож и мушкате във фурната. Усилвате на 180 градуса и печете до зачервяване.
Задължително сложете в някой ъгъл на фурната купичка с вода, която да се изпарява, докато вашите питки се пекат. Когато ги извадите, не ги покривайте с нищо, нито ги мокрете с вода. Така ще останат хрупкави отвън и меки отвътре. Ще останете очаровани от рецептата - страхотна е!
Приятен апетит!
Коментари