Начин на приготвяне
Фурната се загрява на 170 градуса. Необходима ви е намаслена със спрей тортена форма с падащо дъно.
В блендер се поставят бисквитите и се смилат ситно. Прибавя се разтопеното и охладено масло, разбърква се до пясък и се поставят в тортената форма като се притискат с ръка. Формата се поставя във фурната на указаните градуси и се пече за около 6-8 мин. Изваждат се и се охлаждат напълно.
Намаляват се градусите на фурната на 150. В купата на миксера или с ръчен такъв, се разбива на бавна скорост сиренето. Прибавя се захарта, сол и се миксира до плътен крем. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се разбива добре, добавя се кората от лимон, ванилията и заквасената сметана. Добре разбита плънката се изсипва върху бисквитения и охладен блат.
Пече се на 150 градуса за около 50-55 минути и докато в центъра е още мек и еластичен. Изважда се от фурната и веднага с остър и тънък нож се минава през външния край на тортената форма, за да може да се предотврати при изстиването му напукването. След като вече е със стайна температура се поставя в хладилник.
Ягодов топинг:
В блендер се поставят ягодите и захарта и се блендират до гладка смес. Трябва да се получи 240 мл ягодов сок, който се поставя в тенджера на котлона, за да се стопи напълно захарта.
Желатинът се поставя в студена вода, за да набъбне - за около 10-15 минути. Прибавя се към охладената ягодова смес и отново се поставя на котлон на слаба степен, за да се разтвори напълно при непрекъснато разбъркване. Сваля се от огъня и се оставя да изстине до стайна температура.
След това бавно и внимателно на три пъти се излива по средата на чийзкейка, като леко с шпатула се разнася. Оставя се в хладилник за няколко часа, за да стегне напълно. След като е готов, сладкишът се освобождава внимателно от ринга на тортената форма.
Чийзкейкът със заливка от пресни ягоди е страхотен!
Източник: joyofbaking
Забележка: Посочила съм освен грамаж и ч.чаши за улеснение на тези, които не ползват домакински кантар. Ползвала съм сирене Филаделфия, но би могло да се замени наполовина с българско такова, но важно е крема сиренето да бъде с висок процент масленост.
Ползвала съм бисквити Petit-Beurre, има ги по всички вериги магазини, защото са обикновени и приятни на вкус. В никакъв случай не бива да се ползват маслени чаени бисквити, защото по време на печенето ще започне да се стича масло от формата и след като бисквитеният блат е изпечен ще има прекален силен вкус на масло.
При мен изпичането на пълнежа отне около 45-50 минути. Ягодите може да бъдат и замразени, въпрос на избор е. Прекрасен лек ягодов сладкиш с аромат на лимон и вкус на хубаво крема сирене.