Начин на приготвяне
Добавете брашното, захарта и солта в купата на вашия кухненски робот (или голяма купа, ако правите тестото на ръка).
Включете кухненския робот на ниска скорост и добавете парчетата студено масло една по една, докато кухненският робот работи, докато се добави цялото масло и сместа заприлича на едри трохи.
Ако правите на ръка, използвайте блендер за сладкиши или ръцете си, за да разбъркате маслото в тестото, докато сместа стане на трохи. Опитайте се да не пипате прекалено много маслото (топлината от ръцете ви ще го омекоти) – използвайте бързи движения и не се притеснявайте, ако все още са останали по-големи парчета масло.
Добавете лимоновия сок и водата бавно, докато кухненският робот работи на ниско ниво, докато тестото се събере и се отдръпне от стените на купата. В зависимост от времето и дори от марката брашно, използвам някъде между 2 и 4 супени лъжици вода.
Ако правите на ръка, използвайте ръцете си, за да оформите тестото внимателно и бързо, като използвате точно достатъчно вода, за да се събере тестото.
Изсипете грубото тесто върху плота и го оформете във формата на диск и го увийте в найлоново фолио, като го поставите в хладилника да се охлади за 45 минути или за една нощ.
След като тестото се охлади, загрейте фурната си до 180 градуса.
Извадете охладеното тесто за пай от хладилника и го оставете да престои около 10 минути, преди да го разточите.
Разточете диска тесто в голям кръг с помощта на точилка. Добавете обилно количество брашно към повърхността за разточване и към точилката, за да предотвратите залепване и напукване.
Отлепете внимателно разточеното тесто от повърхността на плота, като го навиете обратно върху точилката.
Прехвърлете го в 22-23 см чиния за пай и внимателно натиснете тестото в дъното на формата за пай и над краищата (опитайте да направите един и половина или 2 сантиметра ръбче ако е възможно).
Ако вашата форма за пай има широк ръб, запечатайте ръба на пая, като създадете набраздена шарка - натиснете ръба на пая отвън с левия си палец и показалец, докато натискате ръба на пая отвътре с десния си показалец. Направете това по целия път около ръба на пая, за да създадете набраздена шарка.
Закрепете неизпечената кора с вилица няколко пъти на дъното на формата за пай. Това ще предотврати бухването на кората и ще помогне да се изпече равномерно.
Печете на 180 градуса за около 20-25 минути или докато коричката стане светло златисто-кафява.
Извадете го от фурната и го оставете да се охлади напълно до стайна температура.
ЗА ПЛЪНКАТА:
Добавете 1 чаша ягоди в малък съд на среден огън, заедно с царевичното нишесте, захарта и лимоновия сок.
Оставете сместа да се готви, като пасирате наистина добре ягодите, докато се готви и сгъстява.
Гответе, докато сместа стане леко гъста и желатинова (прилича на сладко) и ягодите напълно се разпаднат.
Добавете нарязаните ягоди към предварително изпечената кора и изсипете сварената ягодова смес върху тях, като сместа се разклаща съвсем малко, за да сте сигурни, че всички пресни ягоди са покрити с сварената ягодова смес. Изгладете горната част възможно най-добре.
Оставете пая да се охлади почти до стайна температура и след това го приберете в хладилника да стегне, докато стегне плънката (около 2-4 часа). Ще бъде достатъчно стегнат за нарязване след охлаждане, но все още сочен .
Нарежете и сервирайте с бита сметана или сладолед.
Бележки:
За да направите тази рецепта още по-лесна, използвайте предварително изпечена кора за пай от магазина за хранителни стоки или пекарна или купете замразена кора за пай и изпечете според указанията на опаковката. След това направете пълнежа, както е указано по-горе.
Класическият ягодов пай с пресни ягоди е готов.