Начин на приготвяне
Маята слагаме в малка купичка с малко прясно мляко, една лъжица захар и една лъжица брашно. Разбъркваме и оставяме да шупне.
Брашното пресяваме, яйцата разбиваме със захарта, оставяме си единия жълтък за намазване.
Добавяме течната смес към брашното, сипваме ванилията, млякото, олиото и маята, омесваме меко тесто и оставаме да втаса.
От втасалото тесто си оформяме козунака според желаната форма, слагаме няколко ягоди на различни места.
Поставяме козунака с плодове в намазнена тава и оставяме да втаса.
Намазваме го с жълтък, печем в предварително загрята фурна до готовност.
Щом се охлади, поръсваме пухкавия козунак с пресни ягоди с пудра захар.