Начин на приготвяне
Хмели сунели или уцко сунели е грузинска много ароматна подправка, смес от различни изсушени билки.
Използва се в грузинската и кавказката кухня и е основна подправка в много техни традиционни ястия.
В България трудно може да се намери по магазините, точно затова ви предлагам съставките, които ще ви трябват, за да си я приготвите в домашни условия.
Много ароматна и подходяща за птиче месо, риба и за сосове към тях. Един от тези сосове е грузинският сос Сациви - уникален орехов сос, който трябва да опитате и много скоро ще ви покажа как лесно да си приготвите.
За Хмели сунели са ви необходими изсушените билки, които съм посочила. Шафранът е скъпа подправка, която успешно може да замените с куркума.
В мелничка сложете всички подправки и смелете на не много ситно, само завъртете няколко пъти, колкото да се смесят. Подправката съхранявайте в стъклени буркани на тъмно и сухо място.