Хмели сунели

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Хмели сунели3 / 3
13/06/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Общо
5 мин.
Порции
30
"Хмели сунели е подправка, която придава неповторим вкус на ястията - вижте как да си я приготвите сами"

Необходими Продукти

  • майорана - 2 с.л суха
  • кориандър - 2 с.л. сух
  • чубрица - 2 с.л.
  • мента - 2 с.л. суха
  • магданоз - 2 с.л. сух
  • естрагон - 2 с.л. сух
  • копър - 2 с.л. сух
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
  • шафран - 1 ч.л (куркума)
  • дафинов лист - 2 бр.
  • сминдух - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хмели сунели или уцко сунели е грузинска много ароматна подправка, смес от различни изсушени билки.

Използва се в грузинската и кавказката кухня и е основна подправка в много техни традиционни ястия.

В България трудно може да се намери по магазините, точно затова ви предлагам съставките, които ще ви трябват, за да си я приготвите в домашни условия.

Много ароматна и подходяща за птиче месо, риба и за сосове към тях. Един от тези сосове е грузинският сос Сациви - уникален орехов сос, който трябва да опитате и много скоро ще ви покажа как лесно да си приготвите.

За Хмели сунели са ви необходими изсушените билки, които съм посочила. Шафранът е скъпа подправка, която успешно може да замените с куркума.

В мелничка сложете всички подправки и смелете на не много ситно, само завъртете няколко пъти, колкото да се смесят. Подправката съхранявайте в стъклени буркани на тъмно и сухо място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: