Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Гевреци»Домашен шопски геврек

Домашен шопски геврек

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7184k2
Домашен шопски геврек
Снимка: Gergana Tsvetanova
1 / 2
26/06/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Само един такъв геврек е достатъчен за цялото семейство, че и за комшиите"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче, прясна
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр. (жълтъка го отделям за намазване на геврека),
  • олио - 5 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • вода - 400 мл хладка
  • За намазване
  • масло - 1/2 пакетче разтопено
  • червен пипер
  • чубрица
  • сирене - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото се замесва меко тесто. Оставя се да втаса за 15-20 минути. Разделя се на две равни части.

Всяка част се разточва на кора. Едната кора се намазва с разтопено масло, поръсва се с червен пипер, чубрица и настърганото сирене.

Покрива се с втората кора, завива се на руло и се слага в намаслена форма за кекс.

Аз го сложих в тавичката, в която си пека питките, като в средата сложих една чаша да се образува дупка.

Така оформеният геврек се оставя да втаса отново. Намазва се с разбит жълтък смесен с малко масло и 3-4 капки оцет.

Пече се на 190 градуса за 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: