Шопски питки

Шопски питки
Снимка: Мария Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Не сте опитали наистина апетитни питки, докато не опитате нашите шопски питки"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл топла (прясно мляко)
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л. (размито във водата)
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • брашно - 4 ч.ч.
  • мая - 1/2 кубчета
  • За плънката
  • сирене - 300 - 400 г
  • маргарин - 4 - 5 с.л. (краве масло, стайна температура)
  • червен пипер - 1 - 2 ч.л.
  • чубрица - 2 - 3 ч.л.
  • шарена сол - 2 - 3 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипваме топлата вода, в която е размито киселото мляко и маята.

Брашното се пресява и се прави кладенче, в което слагаме яйцата, олиото, захарта и солта.

Замесва се тестото, докато спре да лепни. Оставяме готовото тесто да втаса загънато.

Приготвяме плънката. От тестото правим 12 топки. От всяка топка се прави фитил и се разточва леко с точилката, намазва се с плънката и се навива на руло. Редят се в намаслена тава с маргарин на разстояние, като леко се сплескват.

Оставят се 20-30 мин. да повтасат и ги намазваме с маргарин и червен пипер.

В МВ-та го разтопяваме да се стопи. Пекат се на 180 градуса до готовност.

Готови ги наръсваме с вода, намазват се с маргарин и ги загъваме да се задушат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Интересни стават и много вкусни.Харесват ми!
03.04.2016 11:28
1