Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Запеканка от леща и яйца

Запеканка от леща и яйца

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
4562k2k5
Запеканка от леща и яйца
Снимка: Monika Ivanova
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • леща - 100 г
  • патладжани - 1 малък
  • лук - ½ малка глава
  • чушки - 1 бр. червена
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 7 бр.
  • прясно мляко - 70мл или сметана
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • джоджен - пресен
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се накисва предварително за около час, след което се измива и се слага в около литър вода да ври около 15-20 минути.

Патладжанът и лукът се белят и заедно с лука и чушката се режат на кубчета. Сипваме олиото в загрят тиган и сипваме зеленчуците да се запържат докато омекнат. През това време вече и лещата е готова, изцеждаме я и я прибавяме към запържените зеленчуци, които вече сме отместили от котлона.

Разбиваме яйцата добре и ги смесваме с прясното и киселото мляко, джоджена, солта и изливаме соса върху зеленчуковата смес. Намазваме тава с олио и изсипваме в нея зеленчуково-яйчната смес и оставяме да се пече във фурна на 250 градуса.

Разбърква се няколко пъти по време на печене, за да не остане по-течно място. Когато вече не се разтича при леко навеждане на тавата чукваме отгоре още 3 яйца и оставяме още 2-3 минути във фурната докато се изпекат и яйцата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
БРАВО ,за първи път виждам готвена по този начин леща ,трябва да опитам как е
03.07.2016 05:28
Наталия Петрова
Наталия Петрова
Страхотна рецепта! Не съм приготвяла леща по този начин.
02.07.2016 17:06
1
1
Покажи всички подкоментари