Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Плодова торта»Оризова торта с ягоди и сироп от рози

Оризова торта с ягоди и сироп от рози

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Оризова торта с ягоди и сироп от рози
Снимка: Добринка Петкова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Бутикова торта, но приготвена лично от вас - това е възможно с наша помощ"

Необходими Продукти

  • за блата
  • какаови изрезки - 300 г от блат
  • мед - 2 - 3 с.л.
  • за крема
  • прясно мляко - 800 мл
  • ориз - 200 г
  • жълтъци - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • нишесте - 3 с.л. пшенично
  • желатин - 1 бр.
  • за желирания слой
  • ягоди - 300 г
  • сироп от рози - 150 мл
  • желатин - 1 бр. (10 г)
  • вода - 100 мл студена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете ориза във вода. Отцедете го. Сложете 600 мл мляко заедно със захарта на котлона. Разбийте жълтъците с нишестето и останалото мляко. Прибавете ориза към млякото със захарта и оставете да поври десетина минути.

След това, като бъркате непрекъснато, прибавете жълтъчната смес. Бъркайте докато се сгъсти пудингът. Добавете предварително накиснатия в малко вода желатин и разбъркайте.

В купа натрошете блата и добавете меда. Разбъркайте, хубаво да се овлажни. Във форма с разкопчаващи стени сложете трохите и хубаво ги притиснете за да оформите блат. Отгоре изсипете оризовия пудинг и загладете добре. Сложете тортата в хладилника да стегне за няколко часа.

Нарежете ягодите на кубчета и ги разпределете върху стегналата се торта. В 100 мл вода накиснете желатина.

След това го разтопете на водна баня и го прибавете към сиропа от рози. Разбъркайте добре и го изсипете внимателно върху ягодите.

Върнете плодовата торта обратно в хладилника за още 2-3 часа или докато се стегне напълно.

За да преместите лесно тортата върху подходяща чиния, покрийте формата със стреч фолио.

Оризовата торта с ягоди и сироп от рози е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: