Начин на приготвяне
Сварете ориза във вода. Отцедете го. Сложете 600 мл мляко заедно със захарта на котлона. Разбийте жълтъците с нишестето и останалото мляко. Прибавете ориза към млякото със захарта и оставете да поври десетина минути.
След това, като бъркате непрекъснато, прибавете жълтъчната смес. Бъркайте докато се сгъсти пудингът. Добавете предварително накиснатия в малко вода желатин и разбъркайте.
В купа натрошете блата и добавете меда. Разбъркайте, хубаво да се овлажни. Във форма с разкопчаващи стени сложете трохите и хубаво ги притиснете за да оформите блат. Отгоре изсипете оризовия пудинг и загладете добре. Сложете тортата в хладилника да стегне за няколко часа.
Нарежете ягодите на кубчета и ги разпределете върху стегналата се торта. В 100 мл вода накиснете желатина.
След това го разтопете на водна баня и го прибавете към сиропа от рози. Разбъркайте добре и го изсипете внимателно върху ягодите.
Върнете плодовата торта обратно в хладилника за още 2-3 часа или докато се стегне напълно.
За да преместите лесно тортата върху подходяща чиния, покрийте формата със стреч фолио.
Оризовата торта с ягоди и сироп от рози е готова.