Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Тесто»Класическо тесто за мекици

Класическо тесто за мекици

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k6
Класическо тесто за мекици2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Общо
25 мин.
"Най-хубавите мекици стават с ръчно омесено тесто. Ето нашата рецепта. След това не се оплаквайте, че са много вкусни"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сода - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в тава и направете дупка в средата. Разбъркайте в киселото мляко солта, захарта и содата за хляб, докато стане на шупли. Изсипете го в кладенчето на брашното и с лъжицата започнете да бъркате. След това започнете да месите на ръка.

Трябва да се получи хубаво лепкаво тесто. Оставете го да втаса 30 минути или повече.

Тестото става за мекици, рогчета и за питки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
521
412
311
29
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Стават хубави мекици, но е необходимо само 1/2 брашно! Мекици се правят със същите съставки! Хубави стават и с мая!
08.01.2024 11:13
6
3
Анонимен
Анонимен
Един кг.брашно е много за една кофичка кисело мляко и това не са мекици а бухтички. Мекиците се месят с мая
10.09.2023 19:14
23
7
Sotir Georgiev
Sotir Georgiev
Рецептата не е ваша,не се получават хубави пухкави мекици
06.02.2021 10:01
11
3
Милена
Милена
Станаха чудесни мекици! Тестото е подходящо ако сутринта решиш да направиш мекици за закуска и нямаш много време да чакаш да втасва... Аз го изчаках само половин час. Важното е мекиците да се пържат в няколко пръста олио.
28.12.2014 13:15
21
16
Максун
Максун
Ехо това не е вашето тесто!!!! Това е направено да оробваш нещо друго!!!
26.08.2014 11:43
12
16
Златка
Златка
мекиците се месят само с вода и мая а не със сода за хляб
24.01.2014 07:51
35
29
2
Покажи всички подкоментари
Danie
Danie
Тестото за мекици се приготвя само с брашно,мая -разтворена в топла вода малко сол и щипка захар до замесване на много меко , лепкаво тесто, което се оставя да бухне без да се меси повече. От бухналото тесто с обилно намаслени ръце(с олио- за да не лепне) се гребва по малко, разтегля се колкото може и се пържи в нагорещена мазнина (най-добре във фритюрник , но става и в тиган).На 500 гр.брашно се слага половин кубче мая.Опитайте- ще видите колко бързо и лесно става.
26.08.2013 17:56
87
22
Диана
Диана
Това си е тесто за бухти. До колкото знам - мекиците се правят с мая....Замесвам аз това тесто,разделям го на 4 топки и - във фризера. Щом ми затрябва премествам го в хладилника и сутринта е готово за пържене. По този начин си спестявам честото месене и имам готова закуска винаги....
02.07.2013 08:33
38
12
1
Покажи всички подкоментари
Галя
Галя
Не знаех, че това тесто е за микици! Аз правя бухти с този вариянт тесто. Моята рецепта се различава само с това, че има и 4 яйца.
01.07.2013 23:47
15
6
2
Покажи всички подкоментари
Цеца Неновска
Цеца Неновска
Аз вместо сода слагам 1 бакпулвер , стават много пухкави . Казвам им пресни мекици :)))
01.07.2013 22:30
15
1
Биляна
Биляна
Ако се добави 1-2 с.л олио и престои една нощ стават още по хубави!
21.06.2013 12:49
11
Илияна
Илияна
Аз освен олиото и оцета слагам и 2 яйца. Също оставям да почине 15-20 минути. Много бъри, лесни и вкусни мекици. А когато имама повече време, разточвам на кола дебела около 5 мм, на половината ръся сирене, прегъвам на 2 и режа с чинийка. Много се надуват. Приятен апетит!
13.06.2013 10:46
15
7
Стаси
Стаси
Тестото за мекици става много по-сполучливо,ако се добавят и няколко яйца,а млакото е кисело.Ако не е вкиснало,добавете лъжица оцет или лъжичка лимонов сок,от което тестото ще стане не само по-пухкаво и шуплесто,но и ароматно.Всъщност най-вкусни стават мекиците,ако се направят с мая за хляб!
13.06.2013 10:44
20
4
1
Покажи всички подкоментари
Екатерина
Екатерина
Надявам се че след пърженето не стават мазни?
Който ги е правил да сподели :)
13.06.2013 10:15
1
Марчелика
Марчелика
Бързо, лесно и вкусно! Много добре се получава. Мога само да добавя, че при самото оформяне на тестото, ръцете трябва да са намазнени ( с олио), понеже става много лепкаво.
22.04.2013 13:20
3
meg
meg
Станаха страхотни, много меки и вкусни. И аз оставих тестото да престои 30 минути, другият път ще пробвам и с дослагването на олио, оцет и вода. Пробвайте, няма да съжалявате, аз съм прохождаща в месенето и за мен беше важен резултата, за да съм обнадеждена и следващ път :) Успех
28.01.2013 16:25
6
2
marini
marini
стават ако се остави тестото да си "почине" 25-30 минути..
01.12.2012 15:41
4
3
Дани Карпузова
Дани Карпузова
Станаха перфектни като им до сложих 2сл олио 1сл оцет и 1кофичкаот мляко хладка вода.Перфектен вкус!И приятен апетит!!!
23.11.2012 23:27
1
2
m
m
не се получи
24.10.2012 08:01
2