Начин на приготвяне
Вкусни мекички за закуска можем да си направим от обикновено хлебно тесто.
За целта към брашното, което слагам в дълбока купа, прибавям солта, оцета, придава еластичност на тестото и не се къса, ракията - тя е, за да не поемат много мазнина при пържене, и хладка вода, в която е разтворена маята. Не я активирам. Добавям я веднага към брашното.
Месим меко нелепнещо тесто, ако е необходимо добавяме още малко брашно.
Готовото тесто покривам с прозрачно фолио и оставям да втаса около 40 минути или до удвояване на обема.
След това върху набрашнен плот разточвам на дебела кора, към 1 сантиметър. Изрязвам произволни форми - ромбове, триъгълници..
Пържим в горещо олио.
Проверяваме за желан загар. Мекиците не поемат мазнина, но може да ги извадим върху домакинска хартия.
Със сиренце или сладко, а защо не и само с пудра захар? Въпрос на предпочитания, но всякак са вкусни.
Мекиците с обикновено хлебно тесто са готови!