Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Мекици с обикновено хлебно тесто

Мекици с обикновено хлебно тесто

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Мекици с обикновено хлебно тесто
Снимка: Людмила
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Вкусни мекички за закуска можем да си направим от обикновено хлебно тесто - вижте как"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 7 г суха или 20 г жива
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • ракия - 1 ч.л.
  • вода - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вкусни мекички за закуска можем да си направим от обикновено хлебно тесто.

За целта към брашното, което слагам в дълбока купа, прибавям солта, оцета, придава еластичност на тестото и не се къса, ракията - тя е, за да не поемат много мазнина при пържене, и хладка вода, в която е разтворена маята. Не я активирам. Добавям я веднага към брашното.

Месим меко нелепнещо тесто, ако е необходимо добавяме още малко брашно.

Готовото тесто покривам с прозрачно фолио и оставям да втаса около 40 минути или до удвояване на обема.

След това върху набрашнен плот разточвам на дебела кора, към 1 сантиметър. Изрязвам произволни форми - ромбове, триъгълници..

Пържим в горещо олио.

Проверяваме за желан загар. Мекиците не поемат мазнина, но може да ги извадим върху домакинска хартия.

Със сиренце или сладко, а защо не и само с пудра захар? Въпрос на предпочитания, но всякак са вкусни.

Мекиците с обикновено хлебно тесто са готови!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: