Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак по селски

Козунак по селски

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Козунак по селски1 / 2
20/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
1 бр.
"Тази година пригответе козунака по селски - защото така е най-вкусен"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 кг бяло
  • масло - 400 г краве (около 80%)
  • захар - 400 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • мая - 60 г, прясна
  • яйца - 10 - 12 броя (2 жълтъка за намазване от тях)
  • лимони - настъргана кора на 1 - 2 лимона
  • ванилия - 5 пакетчета
  • ядки - натрошени орехи
  • мармалада - гъст, от шипки или др.
  • локум - парченца, по желание
  • стафиди - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти, с които ще правите козунака по селски трябва да са много пресни, за да се получи наистина добър козунак. Освен това трябва да са на стайна до топла температура.

Разтворете маята с малко от топлото прясно мляко, малко захар и брашно, като трябва да се получи гъста каша. Маята трябва почти веднага да започне да става на мехурчета, което значи, че е добра и прясна.

Разбийте яйцата (без 2 жълтъка) със захарта и останалото затоплено мляко. Добавете всички останали продукти и ароматите без маслото и започнете да замесвате.

Първо премесвате, захващате тестото, удряте в плота, добавяте мазнина и брашно, месите, удряте и така, докато направите поне 100 удара в плота. Готовото тесто покрийте с кърпа в съд и оставете да втаса за 1 нощ.

Мармаладът трябва да е много гъст. По желание може да добавите и парченца локум. От тази доза може да приготвите 2 големи козунака или повече по-малки. Направете ги под формата на плитка, като сплетете 3 продълговати парчета, между които слагат сладко, локум, натрошени орехи.

Може да оформите и кръгли козунаци по същата схема. Готовите козунаци отново се оставят да втасат. Най-накрая ги намажете с четка с разбитите жълтъци с малко прясно мляко, олио или сметана. По желание поръсете с кристална или кафява захар отгоре.

Сложете да се пече на 190 градуса до готовност. Във фурната може да сложите чаша с вода, за да овлажнява въздуха. Ако козунакът започне да прегаря отгоре, покрийте го с алуминиево фолио и доизпечете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дани
Дани
Много ми харесва, количеството на продуктите отговаря съвсем точно на моите представи и опит в "козунакоправенето". Единствената разлика е, че когато замесвам на ръка, наред с биенето на тестото в масата добавям само мазнина. Т.е брашното вече е вложено в тестото и едва след това започвам да добавям на порции мазнината. Но ще се възползвам от рецептата и тази година ще оставя тестото да престои цялата нощ при втасването. Благодаря на авторката!
21.04.2013 16:03
1