Домашно Масло

Valentina Georgieva HristValentina Georgieva Hrist
Новак
17
73
19
37
10/07/2016
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции200 г
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 590
  • Преглеждания за месеца495
  • Преглеждания за седмицата28
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • каймак - от сварено прясно мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Купувам по 5 л мляко всяка седмица и от него приготвям кисело. След сваряването отделям каймака в стъклен буркан и прибирам във фризера. За три седмици, тоест от около 15 л мляко, събирам около 300 грама хубав и гъст каймак.

Когато реша да правя масло, изваждам буркана от фризера и оставям на стайна температура за около 2 часа. Трябва да се отпусне каймакът, но да си е все още леден и твърд.

Слагам го в шейкър каната на робота и пускам на средна степен. Нужно е доста време, може би около 15 минути. Не стои постоянно включен уредът, разбира се. изключвам и с една шпатула леко поразбърквам. И така...много пъти. Много по-лесно е, когато каймакът е леден. Даже в един момент добавям две- три ледчета от фризера и ги оставям да се поразтопят в него. И пак включвам блендера.

По някое време започва да се отделя млякото от маслото.

Когато спре отделянето на мляко, с ръце извадете маслото и го поставете в купа. Притиснете много хубаво с пръстите си, за да се отдели ако има още от млякото.

От 300 г каймак станаха 200 г масло - истинско, жълто, хубаво.

Аз го сложих във фризера, защото в момента не ми е нужно, а бързо започва да променя аромата си в хладилника - за около 4-5 дни.

И понеже не обичам да изхвърлям - отцеденото мляко, в което има доста зрънца масло, използвам за направата на хубав домашен хляб.

Струва си да го направите!

Пластмасова кутия за съхранение на масло-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Пластмасова кутия за съхранение на масло
4.17 лв.
3.21 лв.
Виж ››

Запазете свежестта и вкуса на маслото максимално дълго с помощта на тази стилна пластмасова кутия за масло

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Албена Атанасова
Много смислена и добре описана рецепта. Спомням си бабините съвети, които съвпадат едно към едно с описанието Ви.
0
0
Недялка Георгиева
Страхотна идея. Не съм хапвала хубаво домашно масло от времето, когато баба ми гледаха крави и овце и с майка ми "биеха" масло с буталка.От останалото мляко приготвяха извара (като го сваряваха то се пресичаше)беше уникална.
3
0