Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Прибавете пресятото брашно с бакпулвер и ванилия и разбъркайте за кратко, колкото да се усвои брашното.
Изсипете сместа във форма (26 см), застлана с хартия за печене. Отгоре поръсете с натрошените бисквитки Орео. Печете на 180 градуса около 15-20 минути. Извадете и охладете.
За муса; Поставете нарязаните праскови заедно със захарта и малко вода да се сварят и посгъстят. Пасирайте до гладкост.
Охладете леко, добавете есенцията и желатина (предварително накиснат в студена вода, докато набъбне, и разтворен на водна баня). Оставете в хладилника да се охлади, но да не стяга.
За карамелизираните праскови: В тенджерка поставете захарта, маслото и 1 с.л. вода. Карамелизирайте до златисто и изсипете нарязаните праскови. Разбъркайте и оставете няколко минути да се карамелизират. Охладете.
Поставете блата в ринг. Сиропирайте го със захарен сироп и няколко капки есенция ром. Изсипете прасковения мус и оставете в хладилника.
През това време пригответе крема. Разбийте сметаната, но не много. Към нея добавете заквасената сметана, разбъркайте внимателно и прибавете карамелизираните праскови и желатина (приготвен по същия начин като за муса).
Изсипете готовия крем върху муса от праскови, загладете добре и оставете пак в хладилника. Нарежете прасковите на тънки резенчета и ги наредете върху сметановия крем. Намажете ги с разтопеното желе, разредено с малко вода.
Върнете в хладилника до пълно стягане на плодовата торта.
Тортата с мус и карамелизирани праскови е готова.
Коментари