Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Кайсиево сладко с кафява захар

Кайсиево сладко с кафява захар

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Кайсиево сладко с кафява захар
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5
"Винаги е добра идея вкъщи да имате няколко бурканчета от това кайсиево сладко, за да можете във всеки един момент да направите страхотни плодови сладкиши или закуска за всички"

Необходими Продукти

  • кайсии - 2 кг
  • кафява захар - 670 г
  • бурбонска ванилова захар - 1 пакет
  • лимонтузу - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кайсиите се измиват много добре.

Почистват се от костилките като се разделят на две.

Премахват се кайсии, които са наранени или меки.

В суха тенджера се слагат почистените кайсии.

Отгоре се наръсват с половината от кафявата захар.

Прибавя се бурбонската ванилова захар, след което се прибавя останалата кафява захар.

Тенджерата се похлупва с капак и се оставя 24 часа на стайна температура.

След като са престояли 24 часа, кайсиите се слагат да се варят на слаб огън.

След като заври и започне да се пени, сладкото се отпенва с решетъчна лъжица.

Разбърква се много внимателно, като се внимава плодовете да не се разкъсват.

Вари се, докато сладкото се сгъсти и при капване на капка от кайсиевото сладко върху суха чиния капката не трябва да се стича.

Лимонтузуто се счуква в хаванче.

След като сладкото се свари, се прибавя лимонтузуто.

Разбърква се много добре и се сваля от огъня.

Тенджерата се слага върху дървена дъска за 30 мин, като се похлупва с решетъчен капак, за да не се получава конденз.

След това ароматното домашно сладко се слага в буркани, които се завиват с тензух и конец.

Оставя се няколко дни на стайна температура кайсиевото сладко с кафява захар, след което се слагат капаците на бурканите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: