Начин на приготвяне
Разтворете маята в хладкото мляко. Прибавете захарта и 1 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете маята да шупне.
Пресейте брашното. Направете кладенче, като оставите около 100 грама за доомесване на меко тесто. Излейте прясното мляко с маята, добавете водата, солта, ваниловата есенция, чукнете яйцата. Прибавете олиото.
Разбъркайте с помощта на лъжица и започнете да месите. Постепенно прибавяйте и размекнатото масло до изчерпване.
Готовото тесто покрийте с чиста кърпа и оставете на страна, за да втаса и удвои обема си.
Разделете тестото за големите кифли на топки.
Разточете всяка върху набрашнен плот.
Разрежете на четири части, всяка разточена кора.
В широката част поставете по лъжица от кайсиевото сладко.
Навийте кифлите. Наредете ги в тава, застана с домакинска хартия.
Намажете повърхността им с разбит жълтък, поръсете със захар и маково семе, оставете отново да втасат.
Изпечете кифлите с мак в загрята фурна до 200 градуса да кафеникаво-златист загар.
Уникално вкусни, големи кифли с кайсиево сладко!