Начин на приготвяне
Приготвяме тестото, като към прясното мляко, прибавяме разтопеното масло, прясна мая, сол, захар, едно разбито яйце и една ванилия. Разбъркваме хубаво и постепенно сипваме брашно с непрекъснато разбъркване, да се получи тесто , малко по-гъсто от боза.
Оставяме тестото на стайна температура да втаса за приблизително 30-40 минути. Кайсиите измиваме, подсушаваме, срязваме на две и махаме костилките.
В олио с умерена температура изпържваме бухтите, като всяко парченце кайсия, топваме хубаво в тестото и пържим.
Бухтичките трябва да станат златисти от всички страни и изваждаме от олиото върху хартия, да се отдели излишната мазнина. Може да поръсим с пудра захар.
Поднасяме кайсиевите бухтички със сладолед. Получава се прекрасен баланс между киселичкия вкус на кайсиите и сладостта на сладоледа.