Начин на приготвяне
Страта е италианско ястие, което наподобява баница от хляб, но на редове се слагат различни продукти по собствен вкус. Филиите стар хляб се нарязват на кубчета и се разделят на две половини.
Първите редите отдолу на омазнена тава или огнеупорен съд. Върху тях се слагат гъбите, маслините и колбасите. Може да го направите както е по оригинална италианска рецепта на редове, но по български обичаме да смесваме вкусовете и всички споменати неща се режат на малки парченца и ги слагаме върху хляба.
Слагаме топените сиренца, като се стремим да покрият по-голямата част от хляба. Поръсваме със Самардала и Шарена сол и слагаме отгоре и останалите кубчета хляб.
100 гр от киселото мляко се разбиват с прясното мляко и се залива сместа. Покривате с фолио и оставяте в хладилника за няколко часа. Когато решите да печете Стратата, я поставяте в студена фурна и включвате на 250 градуса, за да се стопля заедно със съда, в който ще печете.
След около 15 минути или когато забележите, че сместа вече се е сгъстила и не е кашава, я заливаме с разбитите яйца, смесени с останалото кисело мляко и копъра. Допича се още 10-15 минути.