Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Яхнии»Бабината Рибена Яхния

Бабината Рибена Яхния

Бабината Рибена Яхния
Снимка: Светлана Лазарова
5 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Хубава рибена чорба се прави с риба, поне с два вида риба и много подправки, но подбрани!"

Необходими Продукти

  • риба - около 1 кг глави, опашки и изрезки от поне 2 вида риба
  • лук - 1 купичка нарязан на дребно
  • моркови - 1 купичка нарязани на дребно
  • чушки - към общата купичка с морковите
  • домати - 1 купичка настъргани или от консерва
  • картофи - 1 купичка нарязани на дребни кубчета
  • универсална подправка - 1 с.л. зеленчукова
  • олио
  • девесил - 1 голяма връзка пресен
  • магданоз - 1 голяма връзка пресен
  • черен пипер - прясно смлян
  • мащерка - 2 - 3 клончета суха
  • естрагон - няколко листенца тарос;
  • бульон - около 3 л. вода + рибен
  • люти чушки - смляна суха
  • лимонов сок - и/или оцет
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Баба ме е учила да готвя рибена чорба. Приготвяше я най-често от глави, опашки и коремчета на шаран и каракуда. Ако извадеше хайвер от някоя риба, пускаше и него да се сготви в чорбата.

Най-вкусната бабина чорбица :)

Рибата сварете в подсолена вряща вода, като преди да я сложите във водата, сте я посолили малко и сте я наръсили с лимонов сок. Лимоновият сок ще запази месото стегнато. Варите около 5 мин.

Обезкостете рибата и запазете част от бульона. Във вряща вода, смесена с част от рибения бульон (само с рибен бульон ми е твърде силен вкуса, затова разреждам с вода), сложете зеленчуковата подправка, лука, морковите, чушките, картофите и олиото. Като се посварят, добавете и доматите.

Готвите до пълна готовност на зеленчуците. В края добавяте парченцата риба.

Нарязаните на ситно магданоз, девесил, тарос, мащерка и черен пипер добавяте, като изключите котлона. Подправете с 1-2 лъжици оцет или лимонов сок и поръсете със суха люта чушка.

Да Ви е сладко !

Забележка: Мерителната ми купичка е с вместимост 400 мл

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
56
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Hristo Stoyanov
Hristo Stoyanov
Днес я сготвих колеги , всички клиенти останаха много доволни . Браво, много добро предложение !
16.09.2021 13:32
1
Анонимен
Анонимен
Уф, аман от тоя миризлив и кисел оцет...Аз добавям масло, да мирише приятно.
19.08.2021 18:01
1
1
Покажи всички подкоментари
Георги Александров
Георги Александров
За да не ви са много силни миризмата и вкусът на риба, използвайте пилешки бульон.Разликата е изумителна.
25.03.2018 10:11
6
6
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
така е нищо не се изхвърля всичко може да се готви
25.07.2016 08:30
9
1
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
много вкусно предложение ,браво
25.07.2016 06:07
9
1
Покажи всички подкоментари