Начин на приготвяне
Пригответе си първо гарнитурата и соса, за да сервирате веднага след като е готова рибата, тъй като тя става бързо.
Броколите накъсайте на розички и пригответе на пара или сварете в подсолена вода за около 12 минути. Гъбките запечете цели на тиган с малко зехтин до лек загар. Завийте в алуминиево фолио, за да се поддържа топла гарнитурата.
Сосът пригответе, като разтопите на слаб до умерен огън половината масло (може и на водна баня, за да сте спокойни, че няма да ви загори)
Остатъкът от маслото заедно с филетата аншоа, каперсите, магданоза и сока от лимон пасирайте или смелете в блендер до гладка консистенция. Каперсите по желание може да оставите цели и да ги прибавите почти накрая в соса - аз смилам всичко. Добавете към вече разтопеното и леко запържено масло и бъркайте 1-2 минутки на тих огън и сложете сол на вкус.
Рибните филета измийте, подсушете и посолете. Добре е да са с кожа, за да се запази максимално целостта им при печенето, тъй като мерлузата е крехка и лесно би се разпаднала. Затова важно е и да имате хубав тиган с незалепващо покритие. Загрейте го на силен огън със лъжичка зехтин, разпределяйки мазнината равномерно със силиконова четка.
Малко преди да започне да пуши зехтинът, сложете филетата с кожата надолу, раздвижете ги за няколко секунди, за да се избегне моменталното залепване. Гответе ги така, докато не видите, че месцето отгоре започва да побелява и губи прозрачния си оттенък. Обърнете внимателно от другата страна, като предварително поръсите със другата лъжичка зехтин. Печете 3 минути и извадете рибата във отделни порционни чинии, гарнирайки със броколите, гъбите и вкусния сос.
Добър апетит!