Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пържена риба»Мерлуза със сос Мениер

Мерлуза със сос Мениер

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мерлуза със сос Мениер
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
36 мин.
Общо
51 мин.
Порции
4
"Риба и сос за ценителите на вкусната храна"

Необходими Продукти

  • мерлуза - 4 бр. филета
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • масло - 75 г
  • аншоа - 3 филета
  • каперси - 1 с.л.
  • лимонi - 1 бр. сока
  • сол - на вкус
  • магданоз - няколко листенца, по желание
  • За гарнитура
  • броколи - 300 г
  • гъби - 4 - 8 бр. печурки
  • сол - на вкус
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си първо гарнитурата и соса, за да сервирате веднага след като е готова рибата, тъй като тя става бързо.

Броколите накъсайте на розички и пригответе на пара или сварете в подсолена вода за около 12 минути. Гъбките запечете цели на тиган с малко зехтин до лек загар. Завийте в алуминиево фолио, за да се поддържа топла гарнитурата.

Сосът пригответе, като разтопите на слаб до умерен огън половината масло (може и на водна баня, за да сте спокойни, че няма да ви загори)

Остатъкът от маслото заедно с филетата аншоа, каперсите, магданоза и сока от лимон пасирайте или смелете в блендер до гладка консистенция. Каперсите по желание може да оставите цели и да ги прибавите почти накрая в соса - аз смилам всичко. Добавете към вече разтопеното и леко запържено масло и бъркайте 1-2 минутки на тих огън и сложете сол на вкус.

Рибните филета измийте, подсушете и посолете. Добре е да са с кожа, за да се запази максимално целостта им при печенето, тъй като мерлузата е крехка и лесно би се разпаднала. Затова важно е и да имате хубав тиган с незалепващо покритие. Загрейте го на силен огън със лъжичка зехтин, разпределяйки мазнината равномерно със силиконова четка.

Малко преди да започне да пуши зехтинът, сложете филетата с кожата надолу, раздвижете ги за няколко секунди, за да се избегне моменталното залепване. Гответе ги така, докато не видите, че месцето отгоре започва да побелява и губи прозрачния си оттенък. Обърнете внимателно от другата страна, като предварително поръсите със другата лъжичка зехтин. Печете 3 минути и извадете рибата във отделни порционни чинии, гарнирайки със броколите, гъбите и вкусния сос.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: