Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Любимата баница на Тодор Живков

Любимата баница на Тодор Живков

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Любимата баница на Тодор Живков1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
"Не можем и да пренебрегнем любимата баница на Тодор Живков. По оригинална рецепта!"

Необходими Продукти

  • кори - 2 пакета готови точени
  • сирене - 800 г
  • масло - 250 г
  • яйца - 8 броя
  • кисело мляко - 500 г
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са за 1 голяма двойна тава или за 2 нормално големи тави.

В съд се сипват 3 л подсолена вода и содата бикарбонат. Разбиват се, докато солта и содата се разтопят. Всяка кора за баница се потапя в получената течност.

Яйцата, киселото мляко и натрошеното сирене се разбиват. Маслото се разтопява до избистряне, след което се прецежда.

Тавата се намазва обилно с масло и в нея се слагат две отцедени кори. Добавя се плънката и върху нея още две кори, докато плънката и корите не свършат.

Последната кора се намазва обилно с масло. Оставя се да престои 30 минути и наложената баница се слага в умерена фурна (160-180°C) за около 30 минути.

Това е рецепта за любимата баница на Тодор Живков.

Из книгата: Аз, готвачът на Живков

Не пропускайте да се насладите и вие на ботевградската баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
512
412
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Въпреки фактът, че баницата се получи доста хрупкава и вкусна, не може да не се отрази това, че 500 грама масло е наркоманско количество и ми се наложи по време на печене да излея от тавата с баница цялата събрала се мазна локва в леген.
05.04.2023 23:08
1
Покажи всички подкоментари
Галя Димитрова
Галя Димитрова
Това напомня за къпаната баница в Шуменския край.Аз я пържа върху печката,обръща се по много интересен начин.Ако някой прояви интерес,ще предложа рецептата.
18.01.2014 08:47
5
2
1
Покажи всички подкоментари
Цветана
Цветана
снимката не е от тази баница
18.10.2013 15:55
3
1
Мариета
Мариета
Тази баница я правеше моята баба,
с кори, точени и печени върху селската печка.
Но корите тя топеше в тава, пълна с топла вода и сложена в края на печката.
Тя я правеше с мас или олио- в голямо количество.
Най-вкусната баница на света.
Виждала съм наистина такива кори в кутия, мисля, че се казваха БОТЕВГРАДСКИ КОРИ. С обикновените няма как да стане.
29.09.2013 14:01
3
2
леле_мале
леле_мале
тази баница е същата, която баба ми винаги е правила. никога не съм знаела на кого е любима ;) та по таз причина и аз само нея знам да правя с изключение на това, че не топим корите и досега не съм я оставяла да престои 30 мин. Сега ще я оставя и да видим, после ще пиша има ли разлика.
13.09.2013 19:03
1
1
Ирина
Ирина
Крис, 3л са 3 литра, а не 3 лъжици! По-спокойно :)
12.09.2013 16:47
1
Мария
Мария
Крис! 3 л е 3 литра, а когато е 3 с.л - тогава е супени лъжици!
12.09.2013 16:32
2
Соня
Соня
Да продаваха се кръгли печени кори в картонена кутия - с тях се прави тази баница наложена. А след като се изпече се поръсва малко с вода, завива се с хартия и някакво платно или кърпа, която да може да се завърже под тавата и баба я обръщаше върху три чаши и така изстива. Така не слепват корите и баницата е бухнала.
04.09.2013 14:31
4
крис
крис
е как в три лъжици вода ще топиш корите?вие си правите майтап:)
27.07.2013 10:23
4
1
Покажи всички подкоментари
етрополска внучка
етрополска внучка
Тази баница се прави с кори, които се пекат на плоча, от двете страни и стават сухи и хрупкави.
Това е причината да се топят в подсолената вода със содата.

"кори - 2 пакета готови точени" - не би следвало да се разбира дословно, а може би "ГОТОВИ ПЕЧЕНИ".
Продаваха се преди, но скоро не съм виждала по магазините.

Или този,който е преписвал рецептата от книгата не е дочел какво пише всъщност, или автора на книжката е спестил информация, в което се съмнявам! Хората, които се подписват под труда си винаги държат на истината!

към десислава - водата не се загрява.
26.07.2013 22:45
3
Ваня
Ваня
тази баница наистина е била за Тодор Живков 500 гр. масло, 800 гр сирене. Тази доза е за казармата бе хора!
26.07.2013 19:20
6
Златка
Златка
масло - 500 гр?!?!
26.07.2013 14:41
1
Пепи
Пепи
Естествено,че в студена вода.Даже ми се струва ,че сегашните кори са прекалено фини ,за да понесат такова нещо.Може би одрински на сач са подходящи.
01.07.2013 11:38
dessislava87
dessislava87
а водата студена ли е или трябва да се загрее на котлона?
01.07.2013 10:36