Начин на приготвяне
Две големи плоски тави, покрити с хартия за печене. Фурна -180 градуса. Работи се с миксер. Маята не е активирана предварително.
В купата на миксера се изсипва брашното, добавя се се маята, захарта и в единия ъгъл се добавя и солта. Разбърква се.
Добавят се яйцата, предварително леко разбити, затопленото прясно мляко, и при непрекъснато разбиване с миксера се добавя и мазнината на тънка струйка.
Разбива се до оформянето на по-твърдо тесто и се сваля от купата на миксера след като е образувало хубава топка тесто. Оставя се да втаса за около 30 минути, като се покрива със свежо фолио.
Откъсват се топчета тесто около длан, оформя се на кръгче и се поставя парче сирене. Прихлупва се и краищата се притискат с вилица.
Нареждат се в тава върху хартия за печене и се оставят около 15 минути да втасат отново. Намазват се с разбито яйце и се поръсват със сусам/ким/маково семе.
Сиренките се пекат на 170-180 градуса за около 15 мин.
Сиренките за закуска са много вкусни!
Източник: кулинарен тефтер на мама.
Коментари
По рецепта пише 400 мл олио. В началото и на мен ми се видя много, ама на, виж станаха , а и не са мазни, къде отиде тази мазнина, не знам. Както писах съм ги работила с настолен миксер и много го оставих да разбърква и тя последствие се усвои. В началото смятах ,че нищо няма да стане и ще отиде в боклука. Тези соленки не са от най-добрите, нямат никакви претенции за висока кулинария, много обикновени, елементарни, но и много вкусни. Направих половин доза, защото излизат страшно много и какво ще ги правя толкова бройки. Имат и лек дъх на сода, но мен не ме дразни. Фактически това си е содено тесто за питка, но много по меко.
Поздрав!