Начин на приготвяне
Пресейте брашното и прибавете солта, захарта и сухата мая, разбъркайте добре да се смесят.
Направете кладенче в него и прибавете разбитото яйце, олиото и затопленото прясно мляко, замесете много меко тесто. Поставете го в намазана с олио купа и покрийте със стреч фолио, оставете така да втаса на топло.
През това време си пригответе плънката, като смесите натрошеното сирене с разбитите яйца.
Разточете втасалото тесто на тънка правоъгълна кора. Намажете кората с част от разтопеното масло, а останалото прибавете при плънката и разбърквате. Намажете кората с плънката, като в края на широката страна на кората, оставите 2-3 пръста само тесто без плънка.
Навийте кората на не много стегнато руло, и нарежете на 12 еднакви по големина части (охлювчета).
В чиния поставете шепа брашно. Всяка разрязана част (охлювче) запечатвате с брашно от двете страни на разреза и леко притискате, за да оформите кръгло и по-тънко охлювче.
Постелете тавата на фурната с хартия за печене и подредете сиренките на разстояние едно от друго, оставете така за 20 минути. След това намажете сиренките с разбития жълтък смесен с 1 ч.л. прясно мляко.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 35 минути, до златисто-кафяв загар.
Готовите сиренки намажете с олио и покрийте, за да станат по-меки и пухкави.
Вкусните сиренки за закуска са готови.