Карамелизиран лук

Роси ТрифоноваРоси ТрифоноваДарт Вейдър90611324
25/11/2011
"Видът не е всичко, но вкусът е! Да ви е сладко!"
Приготвяне15 мин.
Готвене20 мин.
Общо35 мин.
Порции2-3
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо175 142
  • Преглеждания за месеца2107
  • Преглеждания за седмицата435
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • лук - 2 - 3 глави
  • олио - около 100 мл или повече
  • захар - 1 - 2 с.л. (по предпочитание)
  • сол - на вкус
  • балсамов оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на тънки филийки, и го разделете на отделни полумесеци.

Загрейте мазнината в тиган и сипете лука да се запържи, докато хване загар.

Добавете захарта и разбъркайте.

Щом започне да се карамелизира добавете балсамовия оцет, малко топла вода (2-3 с.л.) и оставете и тя да се изпари.

По този начин се добавя вода още 2 пъти, като накрая се запържва до пълното изпаряване на течността.

Оставете лука под капак да се задуши, след като свалите от котлона. Накрая поръсете със сол на вкус.

Рейтинг

5 6
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Нали
Нали
11.11.2019 15:57
Много обичам карамелизиран илу пържен лук, най - скоро време ще пробвам и ще кача снимка.
0
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 21:50
И само лук ли>Не е ли с нещо месно?
8
3
Сия Рибагина
Сия Рибагина
23.03.2016 21:14
Много го обичам,става уникален,само че ползвам мазнина на половината и не слагам никаква вода,след като запържа лука до златисто загар добавям балсамов оцет със захар или мед.Също препоръчвам използването на червен лук,правила съм и с кромид и с червен,с червения се получава по добре
23
1