Начин на приготвяне
Приготвяне на кокосово мляко: Аз лично процедирам така - заливам кокосовите стърготини с леко топла вода и оставям за няколко часа. После пасирам с пасатора и през марля (или тензух) прецеждам млякото. Това което ми остане от стърготините после го използвам за различни сладкиши.
Тестото: Маята се разтваря в леко топлата вода заедно със захарта. Оставя се за няколко минути да се активира. Брашното се пресява и по средата му се прави кладенче в което се слага солта, олиото и кокосовото мляко.
Готовата вече шупнала мая се прибавя на порции към останалите продукти и се замесва меко тесто. (Аз лично предпочитам така, защото ми се удължава времето за месене и тестото става по-меко). Готовото тесто се намазва с олио и се оставя да втаса за колко час и половина (или докато удвои обема си).
Оформяне на питките: Втасалото тесто се разделя на 12 топки. Всяка една от тях се разстила на фитил, който се навива на охлюв. Оставя се да си починат питките за 30 мин. и се слагат в студена фурна, която се загрява до 170 градуса. Целта е фурната и питките заедно да се затоплят. Пекат се до кафеникава коричка, след което по желание могат да се намажат с масло.
Забележка: Може да се замеси тесто само с кокосово мляко, като тогава е препоръчително да се използва 1 пакетче суха мая.